Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

SAILOR MOON 美少女戦士セーラームーン





Σέιλορ Μουν η όμορφη πολεμίστρια
Είδος Δράση, φαντασία, ρομάντζο
Manga Sailor Moon
Σχεδιαστής Naoko Takeuchi
Εκδότης Kodansha
Έκδοση 1991 – 1995
Αριθμός Κεφαλαίων 52 +10 παράλληλες ιστορίες (18 τόμοι)
Anime Sailor Moon
Σκηνοθέτης Junichi Sato, Kunihiko Ikuhara
Στούντιο Toei Animation
Τηλ. Δίκτυο TV Asahi
 ANT1, Star Channel
Μετάδοση 1992 – 1997 (Ιαπωνία)
Αριθμός Επεισοδίων 200
Σχετικά Έργα
Codename: Sailor-V, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon Sailor Stars

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...

Το Σέιλορ Μουν (Sailor Moon, πλήρες όνομα: Bishōjo Senshi Sailor Moon - 美少女戦士セーラームーン - Bishōjo Senshi Sērā Mūn), είναι μια σειρά μάνγκα που αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με τη μορφή άνιμε. Συγγραφέας του μάνγκα είναι η Ναόκο Τακεούτσι (武内直子 Takeuchi Naoko). Το μάνγκα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1991 και ολοκληρώθηκε το 1995 (18 τόμοι κεφαλαίων). Ως άνιμε, δημιουργήθηκαν 5 διαφορετικές σεζόν (Sailor Moon, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon SuperS και Sailor Stars), με ιστορίες που βασίζονται πάνω στους χαρακτήρες του μάνγκα.
Το Σέιλορ Μουν αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα έργα στην εξέλιξη του σύγχρονου σχεδίου και του σεναρίου των μάνγκα. Η Τακεούτσι έκανε δημοφιλή το είδος των μάνγκα με ομάδες κοριτσιών με μαγικές ιδιότητες[1][2], ενώ «αναζωογόνησε» το είδος των «μαγικών κοριτσιών».[3] Έτσι, το Σέιλορ Μουν μετατράπηκε σε αρχέτυπο για πολλές άλλες μελλοντικές σειρές του είδους.[4] Η επιτυχία του βοήθησε στην ανάδειξη περισσοτέρων μάνγκα του είδους shōjo (μάνγκα που ως αναγνωστικό κοινό στοχεύουν σε κορίτσια νεαρής ηλικίας).[5][6][7]

Πλοκή 

Δείτε επίσης: Κατάλογος χαρακτήρων του Sailor Moon.
Το Σέιλορ Μουν διηγείται τις περιπέτειες της Usagi "Bunny" Tsukino, ενός κοριτσιού του γυμνασίου, το οποίο μια μέρα συναντά μια γάτα που μπορεί να μιλά. Η γάτα λέει στην Usagi πως είναι μια πολεμίστρια και πρέπει να προστατέψει την γη από το σκοτεινό βασίλειο. Έτσι η Usagi αποκτά τη δύναμη να μεταμορφώνεται στην πολεμίστρια Sailor Moon.
Εκτός από την Usagi στην σειρά εμφανίζονται και άλλες Sailor Senshi πολεμιστές. Η Rei Hino, η οποια μεταμορφώνεται σε Sailor Mars, η Ami Mizuno η οποια πραγματικα ειναι η Sailor Mercury, επειτα εμφανιζεται η Makoto Kino που μετατρεπεται σε Sailor Jupiter, καθως ομως και η Minako Aino, η Sailor Venus. Επίσης ενας ανδρας εμφανιζεται παντοτε ως Τυxedo Mask και σωζει τη Sailor Moon καθε φορα που ερχεται σε δυσκολη κατασταση την ωρα της μαχης.

Μάνγκα

Η σειρά μάνγκα Sailor Moon χωρίζεται σε 52 κεφάλαια ενώ υπάρχουν και 10 παράλληλες ιστορίες. Η κύρια σειρά δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ανθολογία shōjo μάνγκα Nakayoshi (なかよし), της Ιαπωνικής εκδοτικής εταιρείας Kodansha (株式会社講談社 Kabushiki-gaisha Kōdansha), από το 1991 έως το 1995, ενώ οι παράλληλες ιστορίες στο περιοδικό Run Run της ίδιας εταιρείας. Η Kodansha εξέδωσε ολόκληρο το έργο σε μορφή βιβλίων tankōbon από το 1992 έως το 1997.[8][9] Συνολικά 18 τέτοιοι τόμοι κεφαλαίων παράχθηκαν, στους οποίους περιέχονται όλα τα κεφάλαια και οι παράλληλες ιστορίες.
Μέχρι το 1995, κάθε τόμος από τους 13 που είχαν παραχθεί έως τότε, είχε πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύρια τεύχη στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια η εταιρεία αποφάσισε την πώληση του μάνγκα σε πάνω από 20 χώρες στο εξωτερικό.[10]
Το 2003, μια ανανεωμένη έκδοση (shinsōban) έκανε την εμφάνισή της[11] , στην οποία περιλαμβάνονταν κάποιες μικρές διορθώσεις στο σχέδιο και τους διαλόγους, αλλά και κάποιοι νέοι διάλογοι που χρησιμοποιήθηκαν στην τηλεοπτική σειρά με κανονικούς ηθοποιούς που προβαλλόταν εκείνη την εποχή στην Ιαπωνική τηλεόραση. Συνολικά, εκδόθηκαν 12 κύριοι τόμοι και 2 τόμοι με παράλληλες ιστορίες, καθώς η Kodansha αποφάσισε να περιλαμβάνει περισσότερα κεφάλαια ανά τόμο από την αρχική έκδοση tankōbon.

Άνιμε 

Τον Μάρτιο του 1992, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη έκδοση του μάνγκα, έκανε την εμφάνιση της στον τηλεοπτικό σταθμό TV Asahi η σειρά άνιμε Sailor Moon. Η παραγωγή της ήταν μια συνεργασία των TV Asahi, Toei Agency και Toei Animation. Η μετάδοσή της στην Ιαπωνική τηλεόραση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1997, ενώ έχει αναμεταδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Η σειρά χωρίζεται σε πέντε κύκλους (Sailor Moon, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon SuperS, Sailor Moon Sailorstars), σε κάθε μια από τις οποίες η Sailormoon και οι υπόλοιποι πολεμιστές Sailor πολεμούν διαφορετικούς εχθρούς. Η σειρά έγινε αρκετά δημοφιλής και έχει αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές παγκοσμίως. Εκτός από τα διακόσια επεισόδια την σειράς έχουν γίνει και τρεις ταινίες καθώς και μερικά έξτρα επεισόδια.
Στην Ελλάδα, η σειρά είχε αρχίσει να προβάλλεται από τον ΑΝΤ1 κάθε Σαββάτο και Κυριακή το 1992. Ο ANT1 είχε προβάλει και τα διακόσια επεισόδια των πέντε κύκλων της σειράς, αλλά όχι τις ταινίες και τα έξτρα επεισόδια. Αργότερα τα δικαιώματα της σειράς πήρε το Star Channel (1999-2003).
Στην Ιαπωνία, η δημοτικότητά της ήταν τέτοια που τον Σεπτέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου μετάδοσή της από την Ιαπωνική τηλεόραση. Το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώθηκε πως το ιταλικό κανάλι HIRO θα αρχίσει και πάλι να προβάλει την σειρα Sailor Moon στο Βόρειο ημισφαίριο, με καινούριες μεταγλωττίσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου