H γνωμη της Ελευθεροτυπιας για το Death Note!
Λοιπόν παιδιά είναι απίστευτο αυτό το άρθρο, διαβάστε το και πείτε μου τις γνώμες σας!
Πρόκειται για ένα αρθρο το οποίο βρήκα εντελώς τυχαία ψαχνοντας τρόπο να αγοράσω ένα τετραδιάκι death note. Μέσα απο αυτό το κείμενο, κατάλαβαινουμε τη γνωμη των τρίτων για τα μάνγκα και προσωπικα εγω-δεν ξερω για σας, εμεινα μ@λκας μόλις διάβασα το περιστατικό στο Βέλγιο- δεν ήξερα καν οτι εχει αποφερει τόση τρέλα το συγκεκριμενο ανιμε/μανγκα..
διαβαστε το και πείτε!
Γράμματα θανάτου ...από την Ιαπωνία
Γράφεις ένα όνομα, και αυτός που το φέρει πεθαίνει αμέσως από ανεξήγητα αίτια. Είναι ένας ακόμα αστικός θρύλος, ωστόσο στην εποχή της κυριαρχίας των γραπτών μηνυμάτων SMS και της αυτόματης διαδικτυακής επικοινωνίας τύπου MSN, ένα έξυπνο γιαπωνέζικο κόμικς με θέμα ένα «καταραμένο» τετράδιο εξελίχτηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Δύο οπαδοί της σειράς «Death Note» ποζάρουν με τα μπλοκάκια του θανάτου
Και ενώ πρόσφατα προβλήθηκε η ταινία Zodiac με θέμα την αληθινή ιστορία ενός σίριαλ κίλερ που έστελνε κρυπτόλεξα και άλλους γρίφους στα ΜΜΕ, ένας άλλος φόνος-αίνιγμα στην καρδιά της Ευρώπης κάνει αρκετούς να αμφιβάλλουν για το πού τελειώνει η φαντασία και πού αρχίζει η πραγματικότητα.
Πριν από λίγες ημέρες στο φημισμένο βελγικό δάσος του πάρκου Ντουντέν βρέθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία τεμαχισμένα ανθρώπινα μέλη, δίπλα στα οποία ήταν τοποθετημένες δύο σχισμένες σελίδες τετραδίου που έγραφαν: «Watashi wa Kira desu», μια γιαπωνέζικη φράση που σημαίνει «Είμαι ο Κίρα». Το όνομα Κίρα έχει ελληνικές ρίζες (από το κύριος). Στην Ιαπωνία το όνομα αυτό έχει πολλές έννοιες: από τη μία σημαίνει άρχοντας ή ακόμα και Κύριος με τη βιβλική έννοια και από την άλλη Κίρα σημαίνει δολοφόνος, καθώς και η προφορά του μοιάζει πολύ με την αγγλική λέξη «κίλερ». Η συγκεκριμένη φράση «είμαι ο Κίρα» προέρχεται αυτούσια από το διάσημο γιαπωνέζικο μάνγκα «Death Note» (από τα λίγα μάνγκα με αγγλικό όνομα). Στο «Death Note» ένας μαθητής βρίσκει ένα σημειωματάριο, που του επιτρέπει να σκοτώνει ανθρώπους, απλά γράφοντας το όνομά τους πάνω στο σημειωματάριο. Μόλις το όνομα γραφτεί στις μαγικές σελίδες, το πρόσωπο αυτό πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.
Ο νεαρός «ήρωας» του κόμικς αποφασίζει να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο απαλλαγμένο από τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και να τον απαλλάξει από όλα τα «παράσιτα». Στην αρχή γράφει τα ονόματα όλων των διαβόητων κακοποιών και στη συνέχεια επεκτείνει τη λίστα με όποιους θεωρεί ανάξιους για μια θέση στο νέο του «βασίλειο». Η βελγική αστυνομία έκανε αμέσως τη σύνδεση των δολοφονιών με το γνωστό γιαπωνέζικο μάνγκα και εξετάζει την περίπτωση να έχει να κάνει με κάποιον επίδοξο τιμωρό, ο οποίος μιμούμενος τον αμφιλεγόμενο ήρωα των γιαπωνέζικων κόμικς αποφασίζει να «καθαρίσει» τον κόσμο από όσους είναι κάτω από τα δικά του «στάνταρντ». Ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να συνδέσουν τις τελετουργικές δολοφονίες με το κύκλωμα παιδεραστίας που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη. Η αστυνομία του Βελγίου δεν έχει μπορέσει ακόμα να εξακριβώσει την ταυτότητα των θυμάτων.
Αρκετούς μήνες πριν από το φρικτό περιστατικό το φαινόμενο «Death Note» είχε απασχολήσει ξανά την παγκόσμια επικαιρότητα. Το συγκεκριμένο μάνγκα απαγορεύτηκε σε όλα τα σχολεία της Κίνας. Μαθητές σε διαφορετικά σχολεία της χώρας άφησαν στην άκρη το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο και έφτιαξαν μαύρα αυτοσχέδια «βιβλιαράκια του θανάτου» και τρομοκρατούσαν τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους ότι οι σελίδες τους έχουν μαγικές ιδιότητες και πως θα τους προσθέσουν στη λίστα τους. Το φαινόμενο δεν περιορίστηκε σε ένα και δύο σχολεία. Μια εφημερίδα της χώρας έγραψε ότι το «Death Note» είναι δηλητήριο που δημιουργεί εγκληματικές συνειδήσεις. Ας σημειωθεί ότι στην Κίνα το κόμικς δεν εκδίδεται νόμιμα, αλλά κυκλοφορούν πειρατικές εκδόσεις του σε όλη τη χώρα. Η εθνική επιτροπή της Κίνας για τα πνευματικά δικαιώματα εξέδωσε ειδική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη σειρά «Death Note» «νοσηρή φαντασία που οδηγεί τους εφήβους σε λάθος κατεύθυνση και διαφθείρει την καρδιά και το μυαλό τους». Πάντως, η λογοκρισία δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της κινεζικής δημοκρατίας, ας θυμηθούμε ότι και η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Ρουαγιάλ Σεγκολέν είχε κατηγορήσει τα γιαπωνέζικα μάνγκα ότι δημιουργούν αρνητικά πρότυπα για τη γαλλική νεολαία. Ο «εθνικιστής» Τάρο Ασο, υπουργός Εξωτερικών τότε (παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο και έβαλε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για πρωθυπουργός), συνέστησε στην κ. Σεγκολέν να διαβάζει περισσότερα γιαπωνέζικα κόμικς. Ο Ασο λατρεύει τα γιαπωνέζικα κόμικς και δηλώνει ότι διαβάζει περισσότερα από δέκα περιοδικά μάνγκα την εβδομάδα, παρά τις απαιτητικές διπλωματικές υποχρεώσεις του.
Ο ήρωας του «Death Note» αναρωτιέται ποιον να δολοφονήσει
Η γιαπωνέζικη μεταφορά του κόμικς στον κινηματογράφο ξεπέρασε σε εισπράξεις τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τον «Χάρι Πότερ». Το μάνγκα και η τηλεοπτική σειρά Death Note (γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία σε όλες τις χώρες που έχουν προβληθεί, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες αμερικανικά και ευρωπαϊκά σάιτ αφιερωμένα στο Death Note και αρκετά ειδικά σάιτ που γράφεις το όνομα των ατόμων που επιθυμείς να «τελειώσεις». Σε ηλεκτρονική έρευνα το 70% των χρηστών απάντησε πως αν βρισκόταν στην κατοχή τους το Σημειωματάριο του Θανάτου θα το χρησιμοποιούσαν, αλλά για καλό σκοπό!
Ας σημειωθεί ότι η σειρά Death Note θεωρείται επικίνδυνη και απέκτησε τόσους μιμητές ακριβώς επειδή είναι πολύ καλογραμμένη και έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές σε όλο το δυτικό Τύπο, ενώ όσοι θέλετε να πάρετε μια γεύση μπορείτε να τη διαβάσετε δωρεάν στο Διαδίκτυο στο One Manga | Your online manga reader. Read free manga online.. Το αν η τέχνη, ή έστω η υποκουλτούρα, δημιουργεί εγκληματικές συνειδήσεις ή απλώς αποτελεί ένα εύκολο άλλοθι, είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα εξακολουθεί να διχάζει. Η δύναμη των λέξεων αξίζει όσο τόνοι ατσάλι και το φαινόμενο του «ηλεκτρονικού βουντού» του Death Note ταιριάζει γάντι στην εποχή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου